Na poziv predsednika republike za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča RS prispeli trije predlogi

Ljubljana, 7. 5. 2019 | sporočila za javnost

Na podlagi poziva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je bil objavljen v Uradnem listu 15. marca 2019, je Urad predsednika Republike Slovenije v predvidenem roku prejel tri (3) predloge:

1. dr. Rok Čeferin
2. dr. Janez Pogorelec
3. Marjan Lekše

Zakon o ustavnem sodišču določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Predsednik republike Borut Pahor bo skrbno preučil prispele kandidature in se o njih posvetoval z vodji poslanskih skupin v Državnem zboru. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije.

Predsednik Pahor je do sedaj Državnemu zboru predlagal 7 kandidatk in kandidatov za sodnika ustavnega sodišča. V vseh primerih so bili kandidati izvoljeni s prepričljivo večino.

Ustava in zakon v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ne predpisujeta rokov. Predsednik republike bo po posvetovanju z vodji poslanskih skupin odločitev o kandidatu sprejel v času, ki bo omogočal izvolitev pred pretekom mandata sedanji ustavni sodnici.

Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v Državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.