Predsednik Pahor se bo v okviru tridesete obletnice posaditve Lipe sprave udeležil tradicionalne žalne slovesnosti na ljubljanskih Žalah

Ljubljana, 15. 6. 2019 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v petek, 14. junija 2019, ob 14. uri priredil sprejem ob trideseti obletnici posaditve Lipe sprave na ljubljanskih Žalah. Obeležitev obletnice sodi v okvir prizadevanj predsednika republike za ohranitev zgodovinskega spomina na pomembne korake, ki so bili narejeni na poti demokratizacije in osamosvajanja v času slovenske pomladi.

Sprejem bo potekal na predvečer tradicionalne žalne slovesnosti, ki poteka ob Lipi sprave 15. junija, na t. i. dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga od leta 1991 obeležujejo člani društva Združeni ob Lipi sprave.

Slavnostni govornik na svečanem sprejemu bo Franci Feltrin, član glavnega odbora društva Združeni ob Lipi sprave, nekdanji podpredsednik kluba DEMOS in predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa. Zbrane bo nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se bo v soboto, 15. junija 2019, ob 19. uri tradicionalno udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave in ob tej priložnosti k obeležju položil venec.

Lipa sprave je bila posajena maja leta 1989 na ljubljanskih Žalah v zemlji iz Kočevskega Roga, Teharij in Podutika – treh slovenskih krajev, ki so jih zaznamovale vojne in povojne grozote. Leto kasneje, 15. junija 1990, so ob njej člani društva Združeni ob Lipi sprave predstavili deklaracijo o narodni spravi. Poslej nas Lipa sprave kot pomemben narodni simbol strpnosti in eno izmed simbolnih mest spravnega procesa pietetno nagovarja k pomiritvi in spravi ter nas opominja na tragične dogodke iz zgodovine slovenskega naroda, ki so marsikoga oropali dostojanstva.


LOKACIJA ŽALNE SLOVESNOSTI (sobota, 15. junij, ob 19. uri): Lipa sprave, ljubljanske Žale