SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednika Pahor in Porošenko o odpiranju okna priložnosti za mirno rešitev ukrajinske krize

Kijev, 11. 5. 2018 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Ukrajine Petra Porošenka se predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes mudi na uradnem obisku v Ukrajini. Obisk slovenskega predsednika v Ukrajini pomeni priložnost za krepitev političnih in gospodarskih vezi ter sodelovanja na drugih področjih skupnega interesa.

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika najprej pogovorila na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Ukrajine pod vodstvom obeh predsednikov. 

Predsednika sta spregovorila o evroatlantskih aspiracijah Ukrajine in o reformnem procesu, ki ga izvaja Ukrajina na poti približevanja standardom Evropske unije in zveze NATO. Predsednik Pahor je izrazil podporo Slovenije Ukrajini za njena reformna prizadevanja in za krepitev sodelovanja z Ukrajino v okviru evropske sosedske politike Vzhodnega partnerstva. Predsednika sta se strinjala, da bo približevanje Ukrajine EU dalo nov zagon tudi sodelovanju med Slovenijo in Ukrajino. 

Sogovornika sta v pogovoru ocenila razmere v širši regiji in povzela pregled napredka v prizadevanjih za mirno rešitev krize v Ukrajini v okviru normandijskega formata in trilateralne kontaktne skupine za izvajanje dogovorov iz Minska. Predsednik Porošenko je predstavil razmere v doneški in luganski pokrajini, ki so zaskrbljujoče posebej s humanitarnega vidika in izpostavil potrebo po izvedbi dogovora iz Minska, kot edino pot za dosego trajnega miru. Ukrajinski predsednik je poudaril, da je v tem kontekstu pomembna enotnost EU pri podpori Ukrajini in njeni evropski prihodnosti, ob tem pa je predsedniku Pahorju povzel tudi svoje včerajšnje pogovore z nemško kanclerko Merkel in francoskim predsednikom Macronom ob robu srečanja predsednikov v Aachnu. 

Predsednik Pahor je ponovil slovensko stališče, da je aneksija Krima k Ruski federaciji kršitev mednarodnega prava - Slovenija bo tudi v prihodnje podpirala ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Ob tem je slovenski predsednik dejal, da si želi mirne rešitve tega problema in prvi korak je lahko napotitev mirovne misije OZN v vzhodno Ukrajino. Predsednik Porošenko se je zahvalil Sloveniji za njeno humanitarno pomoč Ukrajini, še posebej za izvajanje programov zdravstvene rehabilitacije otrok - v kratkem naj bi jih v Slovenijo s pomočjo ITF in v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega Križa Slovenije na Debelem rtiču (MZL RKS), Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kijevu in lokalnimi partnerji v Ukrajini, prišlo osemdeset.

Posebno pozornost sta predsednika posvetila bilateralnim odnosom in krepitvi političnih in gospodarskih vezi. Predsednik Porošenko je izrazil hvaležnost za prispevek predsednika Pahorja h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Spomnil je na izjavo, ki sta jo s predsednikom Pahorjem podpisala ob njegovem uradnem obisku v Ljubljani leta 2016, in izrazil zadovoljstvo, ker ni ostala le pri podpisu, marveč se drug za drugim izpolnjujejo dogovori, zapisani v njej. Posebej je omenil vzpostavitev redne letalske povezave med obema prestolnicama, ki se kaže kot zelo priljubljena. Kot je dejal, se zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg povečuje, kar ga veseli. Sodelovanje med Ukrajino in Slovenijo poteka tudi na kulturnem, znanstvenem in humanitarnem področju, namen današnjega srečanja pa je, po Porošenkovih besedah, dati temu sodelovanju dodaten zagon. Predsednika sta se strinjala, da sta Slovenija in Ukrajina dobri prijateljici, ki lahko računata druga na drugo in vedno uresničita medsebojne dogovore. 

Predsednika Pahor je soglašal, da je redko, da se sprejeti dogovori tako hitro izpolnjujejo in dodal, da mu je v zadovoljstvo, da lahko ob tokratnem obisku napovesta tudi  skorajšnjo otvoritev spomenika slovenskim žrtvam prve svetovne vojne v Ukrajini. Obrambna ministra obeh držav bosta tako konec maja v Lvivu v kontekstu 100-obletnice I. svetovne vojne odkrila spomenik, ki bo obeležil spomin na številne Slovence, ki so padli na Galicijski fronti. Na tem ozemlju naj bi življenje izgubilo več kot 15.000.

V predsednikovi uradni delegaciji sta tudi državni sekretar Iztok Mirošič, ki je v prisotnosti obeh predsednikov podpisal Memorandum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju na področju geodezije, kartografije, katastra in upravljanja z zemljišči med Geodetsko upravo RS in Državno službo Ukrajine za geodezijo, kartografijo in kataster, in direktor Ustanove za krepitev človekove varnosti Tomaž Lovrenčič. Predsednik Porošenko se je zahvalil za dosedanjo pomoč, predsednik Pahor pa je izrazil interes Slovenije za nadaljnje sodelovanje na področju humanitarnega razminiranja in uničevanja nevarnih eksplozivnih ostankov spopadov. Delegaciji sta si izmenjali stališča o možnostih sodelovanja v Svetu za človekove pravice OZN, ki mu Slovenija letos predseduje. 

Ob priložnosti današnjega uradnega obiska je predsednik Pahor ukrajinskemu predsedniku podaril Ukrajinsko-slovenski/slovensko-ukrajinski slovar, ki je nedavno izšel pri Založbi ZRC in za katerega je zaslužen Vladimir Dumka v sodelovanju z Natalijo Glažar Berčič, Liudmylo Danylenko in Silvom Torkarjem. Oba naroda povezujejo tudi prizadevanja za osamosvojitev in za uveljavitev pravice do enakopravne rabe materinščine v javnosti. Čeravno daleč vsaksebi, vsaka na skrajnem koncu slovanske poselitve, si Ukrajina in Slovenija delita tudi skupne korenine svojih jezikov. Predsednik Pahor je ob izročitvi slovarja dejal, da je prepričan, da se bo z njim odprla še ena pot za nadaljevanje in poglabljanje dobrih odnosov med državama.

Uradni obisk v Ukrajini je predsednik Pahor pričel dopoldne s položitvijo venca pred Spomenik neznanemu vojaku. V počastitev spomina na žrtve zločina proti ukrajinskemu ljudstvu v obdobju med 1932 in 1933, je predsednik položil košaro cvetja pred Spomenik žrtvam Gladomora in si ogledal muzej. Pietetni del obiska se je zaključil s polaganjem sveče na Spomenik Revoluciji dostojanstva.


Predsednik republike na uradnem obisku v Ukrajini
Foto: Tamino Petelinšek

Predsednik republike na uradnem obisku v Ukrajini, rokovanje