Predsednik republike je obvestil državni zbor, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade

Ljubljana, 23. 7. 2018 | sporočila za javnost

V skladu s prvim odstavkom 111. člena Ustave Republike Slovenije in prvim odstavkom 225. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes, 23. junija 2018, obvestil predsednika Državnega zbora Republike Slovenije Mateja Tonina, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade.


Besedilo pisma objavljamo v nadaljevanju:

"Spoštovani gospod predsednik,

skladno s 111. členom Ustave Republike Slovenije sem po ustanovni seji Državnega zbora Republike Slovenije opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Na osnovi teh posvetovanj sem ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

Po tem sem kandidaturo za predsednika vlade ponudil predsedniku stranke SDS, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Gospod Janez Janša mi je pisno pojasnil, zakaj ne daje soglasja h kandidaturi.

Tudi gospod Marjan Šarec, predsednik LMŠ, drugouvrščene stranke na zadnjih volitvah, me je seznanil, da nima zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.


Spoštovani gospod predsednik,

do danes, ko se izteka 30 dnevni rok, nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

V skladu s prvim odstavkom 111. člena Ustave Republike Slovenije in prvim odstavkom 225. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije Vas obveščam, da zaradi navedenih razlogov Državnemu zboru Republike Slovenije ne predlagam kandidata za predsednika vlade in Vas prosim, da se Državni zbor Republike Slovenije na seji s tem seznani.

Sprejmite, spoštovani predsednik, izraze globokega spoštovanja."