Intervju predsednika republike Boruta Pahorja za Le Figaro: "Slovenija na potrebuje denarne pomoči"

Pariz, Francija, 18. 4. 2013 | intervjuji

Ob uradnem obisku v Franciji je predsednik Pahor 18. aprila 2013 imel intervju za francoski časnik Le Figaro z naslovom »Slovenija ne potrebuje denarne pomoči«. Glavna tema pogovora je bila finančna kriza v Sloveniji in reševanje le-te, glavno vprašanje pa morebitna potreba Slovenije po mednarodni denarni pomoči. Predsednik Pahor je odločno zanikal, da bi Slovenija potrebovala pomoč ter izpostavil usmerjenost vlade v rešitve (slaba banka, reforme), da Sloveniji sami uspe iz krize.

Predsednik Pahor je zanikal, da bi bila situacija v Sloveniji kritična, je pa pritrdil, da imamo težave, zlasti zaradi pomanjkljivosti v bančnem sektorju. Vladi, ki se je odločila ustanoviti »slabo banko«, svetuje, da naj jo ustanovi čimprej, potrebno pa je začeti tudi z napovedano privatizacijo. Na ta način bi Slovenija izšla iz kreditne krize, ki onemogoča investicije.

Zagotovil je, da – z razliko od Portugalske in Španije – Slovenija resnično ne potrebuje mednarodne denarne pomoči. V podporo tej trditvi je ponudil številke (dolg predstavlja 59% BDP, bančni sektor 130% BDP) in dokazano voljo države za izpeljavo potrebnih reform, tudi nepriljubljenih (upokojitev, trg dela). Tudi dejstvo, da se je Slovenija ravnokar (op.: 17. aprila 2013) z izdajo državnih obveznic uspela zadolžiti v višini 1.1 milijarde evrov, dokazuje, da se država lahko zadolžuje na trgu in se tako sama reši iz krize. Odločno je zanikal, da bi v Sloveniji lahko prišlo do ciprskega scenarija.

Pritrdil je, da bo Slovenija privatizirala eno od treh večjih državnih bank, odprta pa bo tudi za tuje vlagatelje. Gre za nepriljubljeno potezo, a sam pravi, da raje kot slabo banko v domačih rokah vidi stabilno banko v tujih rokah. Slovenija danes potrebuje tuje investicije, vključno iz Francije, ki je peti investitor v Sloveniji. Da se pritegne investitorje in ponovno zažene gospodarsko rast, so potrebni nadaljnji prihranki. Letos se pričakuje 1.9% zmanjšanje BDP-ja, proračunski primanjkljaj bo omejen na 3.5%. Predsednik republike je poudaril, da je čas, da vlada izvrši pogumne poteze, tudi na račun priljubljenosti, pri čemer iz lastne izkušnje, ko je bil sam predsednik vlade, ve, da ne gre za lahke odločitve.

Predsednik Pahor je pojasnil, da kljub krizi protievropska zavest v Sloveniji ni v porastu in ljudje Evropi ne pripisujejo krivde za težave. Slovenci zaupajo v našo skupno evropsko prihodnost.

Priloga: Intervju - Le Figaro (v francoščini) oz. na spletni strani: http://www.lefigaro.fr/conjoncture/2013/04/18/20002-20130418ARTFIG00706-la-slovenien-a-pas-besoin-d-une-aide-financiere.php

2013_04_18_intervju-le-figaro.pdf2013_04_18_intervju-le-figaro.pdf