SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga

Ljubljana, 15. 9. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednik in predsednica zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Švicarske konfederacije pod vodstvom obeh predsednikov.Gre za pomemben obisk, saj je Švica država, s katero imamo zgledne vsestranske odnose. Obisk to potrjuje in hkrati ponuja priložnost za nadaljnjo krepitev odličnega sodelovanja, s posebnim poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Močan element krepitve dvostranskih odnosov je švicarski kohezijski prispevek, ki predstavlja tudi pomembno dopolnilo sredstvom EU, zato upamo, da se bo Švica po izteku tega finančnega obdobja zanj ponovno odločila.

Predsednika sta izmenjala poglede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti in stališča glede razmer v kriznih žariščih po svetu, s posebnim poudarkom na begunski problematiki. Pomembna točka pogovorov so tudi vprašanja odnosov Švice z Evropsko unijo.

Predsednica Švicarske konfederacije Simonetta Sommaruga in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bosta jutri obiska obiskala UKC Maribor, kjer bo do konca leta nameščena nova radioterapevtska naprava, financirana s švicarskim kohezijskim prispevkom. Predsednica Švicarske konfederacije se bo na Gradu Bled udeležila tudi zaključne prireditve projekta Reaal ʺObnovljivi viri energije v alpskem prostoruʺ, prav tako financiranega iz sredstev navedenega sklada.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti predsednico Švicarske konfederacije Simonetto Sommaruga
Foto: Nebojša Tejić/STA

Gospodarski odnosi med državama se zelo dobro razvijajo. Slovenija in Švica sta v letu 2014 prvič realizirali za več kot 1 milijardo EUR menjave (skoraj 700 milijonov EUR blagovne ter okoli 370 milijonov EUR storitvene). Švica je drugi največji tuji investitor v Sloveniji. Švicarska podjetja so zanesljiv in željen investitor, saj spoštujejo slovensko zakonodajo in poslovne navade ter hkrati skrbijo za razvoj podjetij, imajo ugoden učinek na zaposlovanje in izvoz ter nasploh kažejo dobre poslovne rezultate. Iz tega razloga so nadaljnje švicarske investicije dobrodošle tudi v okviru privatizacijskega procesa.

Slovenija Švico vidi kot neločljiv del Evrope. Upamo, da bosta Evropska unija in Švica našli skupni jezik in se uspeli dogovoriti za optimalno rešitev glede vprašanja prostega pretoka oseb ter nadaljnjega razvoja odnosov. Slovenija obžaluje, da so se Švicarji odločili za omejitev priseljevanja iz držav Evropske unije, saj gre pri tem za omejevanje prostega pretoka oseb, torej ene izmed štirih temeljnih svoboščin na enotnem trgu Evropske unije.

Na področju mednarodnega sodelovanja (NATO, OVSE, OZN) sta Švica in Slovenija naravni partnerici. Državi tesno sodelujeta tudi v okviru Kvadrilaterale (Slovenija, Avstrija, Švica, Lihtenštajn) na štirih področjih poglobljenega sodelovanja (človekove pravice, konzularno delovanje, mednarodno razvojno sodelovanje in alpski prostor), ki se je izkazala za odličen forum za krepitev odnosov. Slovenija ceni aktivno vlogo Švice v OZN in mednarodnem prostoru pri spodbujanju miru, demokracije in človekovih pravic, kot tudi njen znaten prispevek k humanitarni in razvojni pomoči.