SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike pozdravil prizadevanja za tradicionalni slovenski zajtrk brez plastike

Izlake, 15. 11. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil tradicionalnega slovenskega zajtrka na Osnovni šoli Ivana Kavčiča Izlake. Zajtrk je bil pripravljen povsem brez plastičnih ovojev, embalaže in drugih pripomočkov.

Učenci so v prepolni telovadnici spregovorili o pomenu zajtrka, prednostih lokalno pridelanih živil, opozorili na kopičenje odpadne embalaže ter pozvali k razmisleku o tem, kako lahko vsak od nas prispeva k bolj zdravi in zeleni prihodnosti. Po domiselnih in zabavnih nastopih učencev si je predsednik republike ogledal številne delavnice, ki so jih posebej za ta dan pripravila lokalna društva in ekološke kmetije.

Predsednik republike pozdravil prizadevanja za tradicionalni slovenski zajtrk brez plastike
Foto: Bor Slana/STA

Po tradicionalnem slovenskem zajtrku, h kateremu so predsednika republike povabili šestošolci, je predsednik Pahor v izjavi za medije dejal, da je zamisel tradicionalnega slovenskega zajtrka vedno podpiral kot priložnost, da se otroci spoznajo s tradicijo in razumejo pomen lokalne pridelave in čebelarstva. Tokratnega zajtrka v Zagorju pa se je udeležil prav zaradi poudarka o varovanju okolja. Z zajtrkom brez plastike je izražena želja po ohranjanju narave, otroci pa pomen trajnostnega razvoja spoznavajo na najbolj simpatičen način.

Občina Zagorje ob Savi je letos ob dnevu podnebnih sprememb prvič pripravila posebno akcijo za zagorske osnovne in srednje šole – malica brez plastike. Dan podnebnih sprememb so namenili razmisleku o tem, kako lahko vsak izmed nas prispeva k temu, da bi bil človekov odtis na planetu Zemlja čim manjši. Predsednik Pahor je pohvalil prizadevanja občine in sodelujočih šol ter ocenil, da je današnja akcija navdih in vzor tudi drugim občinam in šolam.

Predsednik Pahor je dejal, da lahko vsak izmed nas z majhnimi korakom naredi nekaj za ohranjanje narave in postane vzornik drugim: »Otroci so zelo dovzetni za sporočila o varovanju narave, zato smo dolžni to spodbujati. To je edini način, da ohranimo planet takšen, kot smo ga dobili od naših staršev.«

Predsednik republike pozdravil prizadevanja za tradicionalni slovenski zajtrk brez plastike
Foto: Bor Slana/STA