SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea

Bled, 13. 8. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na Bledu sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea. Predsednik Pahor se je z njim na kratko ločeno sestal pred kosilom, ki ga je v okviru obiska za obe delegaciji gostil v Vili Zlatorog.

Predsednik republike sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea
Foto: Daniel Novakovič/STA

Osrednje teme pogovorov so bile sodelovanje med državama s poudarkom na varnosti, gospodarstvu, znanosti in energetiki ter krepitev partnerstva in sodelovanja pri soočanju z globalnimi izzivi.

Predsednik Pahor se je zavzel za krepitev sodelovanja z ZDA v prid stabilnosti in razvoja na Zahodnem Balkanu in drugje po svetu. Sogovornika je seznanil z aktualnim dogajanjem glede pobude Brdo – Brijuni Process. V okviru te pobude sta leta 2015 predsednik Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović gostila takratnega ameriškega podpredsednika Josepha Bidna. Predsednik Pahor je izpostavil tudi pomen pobude Tri morja, katere vrh je v Sloveniji gostil pred letom in se ga je na njegovo povabilo udeležil tudi ameriški minister za energetiko Rick Perry.

Predsednik Pahor je poudaril pomen multilateralizma in dodal, da lahko številne izzive v čedalje bolj prepletenem svetu rešujemo le skupaj in s tesnim sodelovanjem.

Predsednik Pahor redno poudarja, da so ZDA naša tesna zaveznica in partnerica. Ob različnih priložnostih se je doslej večkrat srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, najprej julija 2017 v Varšavi in pozneje dvakrat na kratko ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku. Na njegovo pobudo vsako leto obeležimo dan slovensko – ameriškega prijateljstva, pogosto z visokimi gosti iz ZDA, med njimi je bil leta 2017, denimo, tudi pokojni senator John McCain. Obeležili smo ga tudi letos, ko sta Predsednik Republike in veleposlanica Združenih držav Amerike Lynda C. Blanchard s posebnima poslanicama potrdila dobre in prijateljske odnose.

Za medije je predsednik republike obisk ocenil kot zelo koristnega, dobrodošlega in uspešnega. Poudaril je naklonjeno in prijazno ozračje srečanja, ki obeta, da se bo sodelovanje in zaupanje med obema državama nadaljevalo.

Predsednik republike sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je na podlagi dolgoletnih izkušenj slovensko-ameriških srečanj ocenil, da ameriški državni sekretar Pompeo odhaja z najboljšimi vtisi o velikih potencialih, ki ga prinaša nadaljevanja sodelovanja med Slovenijo in Združenimi državami Amerike. Izrazil je zadovoljstvo, da v pogovorih ni bilo izraženega nobenega odprtega vprašanja, ki bi nas razdvajalo. Popolnoma jasno je, tako predsednik republike, da imamo različne poglede na določene teme, a je najbolj pomembno, da se pogovori zaključijo z vzajemnim zaupanjem, da smo prijatelji.

Predsednik republike sprejel ameriškega državnega sekretarja Michaela Pompea
Foto: Daniel Novakovič/STA