SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor bo vročil repliko Jabolka navdiha tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika

Ljubljana, 16. 9. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo ob prihajajočem mednarodnem dnevu gluhih v sredo, 16. septembra 2020, ob 13. uri v Vili Podrožnik vročil repliko Jabolka navdiha tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika.

Tolmačice in tolmači slovenskega znakovnega jezika so v času epidemije koronavirusa gluhim osebam strokovno zagotavljali pravico do pravočasne obveščenosti povezane z aktualnim razvojem epidemije in ključnimi ukrepi. Kljub številnim izzivom so s svojim prizadevnim in požrtvovalnim delom uspešno zagotovljali, da je Slovenija ena izmed držav članic EU, ki je tudi v času težkih razmer dosledno upoštevala Konvencijo o pravicah invalidov. Zaradi njihove strokovne odličnosti se jim iz srca zahvaljujemo. Ob skrbnem zavedanju svojega poslanstva, da je zagotavljanje pravice do tolmačenja gluhim osebam, posebej v razmerah s katerimi se soočamo ključno, pomagajo k temu, da smo lahko vsi skupaj odgovorni do sebe in drugih.

V znak hvaležnosti za njihov nenadomestljiv prispevek v času premagovanja epidemije bo predsednik republike tolmačicam in tolmačem slovenskega znakovnega jezika vročil repliko tega priznanja. Posebne slovesnosti se bodo udeležili tolmačice in tolmači slovenskega znakovnega jezika. V njihovem imenu bo repliko priznanja prevzela Jasmina Bauman, direktorica Zavoda Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik.

Predsednik republike je 29. marca 2020 v Predsedniški palači priznanje Jabolko navdiha virtualno podelil vsem “junakom človečnosti in upanja”, ki so v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo karseda normalno. Predsednik Pahor je replike tega priznanja ob obiskih pri njih že vročil prostovoljcem in prostovoljkam Mladinskega centra Velenje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje in pobudnikom vseslovenske akcije "Maske za vse" v Trbovljah, na posebnih slovesnostih pa klicnemu centru za informacije o koronavirusu, medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem in babicam, zaposlenim na področju dejavnosti komunalnega gospodarstva ter zdravnicam in zdravnikom. S tem izrazom pozornosti in hvaležnosti bo nadaljeval tudi v prihodnje.


LOKACIJA: Vila Podrožnik, Cesta 27. aprila 59, Ljubljana


Medije, ki bodo spremljali dogodek, obveščamo, da bo vhod in zbirno mesto pri vhodu v Vilo Podrožnik, ob 12.45, od koder vas bomo pospremili do lokacije dogodka. Hkrati prosimo, da upoštevate ukrepe za preprečevanje širitve okužbe (nošenje mask, razkuževanje rok in vzdrževanje varne razdalje)!