SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Predsedniški palači dan odprtih vrat

Ljubljana, 15. 9. 2019 | sporočila za javnost

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat.

Obiskovalce Predsedniške palače je sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je državljankam in državljanom ter Slovenkam in Slovencem doma in po svetu čestital ob današnjem prazniku z najboljšimi željami za našo uspešno skupno prihodnost.

V prazničnem nagovoru je predsednik republike poudaril pomen prelomnih dogodkov, ki so vodili v ustanovitev naše države pred skorajda tridesetimi leti. "Do ustanovitve naše države leta 1991 je vodilo veliko zelo pomembnih, prelomnih zgodovinskih dogodkov, kot je vrnitev Primorske k matičnemu narodu, ki so omogočili, da smo se odločili za samostojno državo," je dejal predsednik Pahor z željo, da bi vsi, ne glede na različna stališča, enotno in s ponosom slavili ta prelomen dogodek s pogledom, uperjenim v mirno in varno prihodnost. Predsednik republike je spomnil na mnogotere preizkušnje Slovenk in Slovencev, ki so si prizadevali za ohranitev slovenskega jezika in identitete na poti do politične zrelosti in trenutka, ko smo razglasili samostojnost. Poudaril je, da lastna država ni samoumevna in pozval k počastitvi tega izjemnega dogodka s ponosom in samozavestjo.

Primorsko obarvan kulturni program ob državnem prazniku so tokrat pripravili v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica, ki letos obeležuje tri pomembne obletnice: 50-letnico ustanovitve, 25-letnico izgradnje nove gledališke stavbe in 15-letnico pridobitve statusa narodnega gledališča. Igralka Medea Novak je zbranim obiskovalcem pripovedovala hudomušno zgodbo o prebrisanem klatežu, ki izvira iz Cola v znameniti Vipavski dolini, po pripovedih starejših prebivalcev tamkajšnjih krajev pa jo je zapisal Franc Černigoj v knjigi Javorov Hudič.

V sklepnem delu uradne slovesnosti ob državnem prazniku je predsednik Republike Slovenije direktorici Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica gospe Maji Jerman Bratec izročil Zahvalo za 50 let bogatenja slovenskega kulturno-umetniškega prostora. Direktorica se je v imenu vseh zaposlenih v gledališču predsedniku republike zahvalila za to priznanje ob 50. obletnici profesionalnega ustvarjanja. "Potrudili se bomo, da bomo svoje poslanstvo še naprej opravljali z odličnostjo," je dejala. Drevi se bodo v Novi Gorici na posebni slovesnosti poklonili vsem, ki so soustvarjali zgodovino gledališča ter krepili kulturno zavest in identiteto Slovencev na obeh straneh meje – v prostoru, kjer se stikata slovanska in romanska kultura. Slovesnost bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije.

Obiskovalci so si nato ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na vprašanja. Tradicionalno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je dosedaj obiskalo več kot 21.000 (enaindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Predsedniški palači dan odprtih vrat
Foto: Nik Jevšnik/STA

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini v Predsedniški palači dan odprtih vrat
Foto: Nik Jevšnik/STA