Na srečanju v Sarajevu Pahor posebno pozoren na povečanje migrantskega vala, tokrat skozi BiH proti Sloveniji in Zahodni Evropi 

Sarajevo, 26. 4. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes z daljšim pogovorom s predsedujočim Predsedstva Bosne in Hercegovine Bakirjem Izetbegovićem in članoma Mladenom Ivanićem ter Draganom Čovićem zaključil delovni obisk v Sarajevu.

Predsednik republike in člani Predsedstva BiH so izmenjali stališča glede aktualnih razmer v regiji, s poudarkom na razmerah v Bosni in Hercegovini. Člani predsedstva so slovenskega predsednika seznanili s potekom ključnih reform v Bosni in Hercegovini v kontekstu prizadevanj za njen napredek na evroatlantski poti, ter orisali aktualne politične razmere v državi pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami. Predsednik Pahor je poudaril, da je pred volitvami še toliko bolj pomemben umirjen in strpen notranjepolitični dialog in da je tu vloga in odgovornost Predsedstva BiH ključnega pomena. Slovenski predsednik je dejal, da se politika v BiH mora zavedati, da so za vse državljane BIH, kljub razlikam, izjemnega pomena stabilnost, mir, socialna varnost in gospodarski razvoj. Predsednik republike je poudaril, da je hvaležen za povabilo na tokratni obisk in za priložnost, da se tako ohranja in krepi redni dialog med državama, ob tem pa so izmenjali stališča pred jutrišnjim vrhom voditeljev Brdo Brijuni. 

Predsednik Predsedstva BiH Izetbegović se je slovenskemu predsedniku zahvalil za dosedanjo podporo Slovenije in prosil, da ohrani podporo njenim evropskim prizadevanjem tudi vnaprej. Pri tem so člani predsedstva posebej izpostavili pomen pobude Brdo Brijuni, ki tokrat zaseda tik pred vrhom EU-Zahodni Balkan, ki bo čez tri tedne v Sofiji.

Sogovorniki so spregovorili tudi o naraščajočem številu migrantov v tej regiji in potrebnem odzivu, v kolikor bi se to število v prihodnje še povečevalo. 

Člani predsedstva in slovenski predsednik so ocenili, da so odnosi med državama zelo dobri, spregovorili pa so tudi o gospodarskem sodelovanju. Gospodarski odnosi med državama so zelo dobri, sodelovanje se krepi na vseh segmentih (naložbe, blagovna menjava). Blagovna menjava je v letu 2017 dosegla rekordno vrednost 1,25 mlrd EUR, kar je za 12,4 % več kot v letu 2016.  

Odnosi med Republiko Slovenijo in Bosno in Hercegovino so tradicionalno dobri. Slovenija Bosno in Hercegovino v okviru približevanja evroatlantskim integracijam aktivno podpira tako na politični ravni, kot tudi konkretno: slovenski eksperti Bosni in Hercegovini nudijo pomoč v obliki prenosa znanja in izkušenj na različnih področjih. Slovenija je aktivna podpornica evroatlantskega širitvenega procesa - ohranjanje konstantne dinamike tega procesa je v našem v strateškem interesu in je pomemben del delovanja slovenske zunanje politike.