SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike ob državnem prazniku dnevu suverenosti: »Slovenci smo dosegli največ, kadar smo bili enotni.«

Ljubljana, 25. 10. 2015 | sporočila za javnost

Ob dnevu suverenosti, novem državnem prazniku, je Urad predsednika Republike Slovenije ponovno pripravil dan odprtih vrat. Obiskovalci, ki jih je bilo v dveh skupinah skoraj dvesto, so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače in obiskali delovne prostore predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V počastitev državnega praznika je v Veliki dvorani Predsedniške palače potekal tudi krajši kulturni program, ki so ga izvedli dijaki Oddelka za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in mlada pevka Alenka Vozlič - Leni. Priložnostni nagovor obiskovalcem je imel dr. Boris Žnidarič, ki je kot tedanji namestnik poveljnika milice vodil aktivnosti ob odhodu zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade iz Slovenije. Dr. Žnidaršič je v svojem govoru prisotne spomnil, kako so se zvrstili dogodki pred 24. leti. 

Dan odprtih vrat ob dnevu suverenosti v Uradu predsednika Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA

Obiskovalce je pozdravil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je vsem čestital ob državnem prazniku ter dejal, da si želi, da bi vse državne praznike praznovali doživeto in iskreno kot ponosni državljani. Ob tem je predsednik Pahor spomnil, da bomo v decembru praznovali 25. let, kar smo se na plebiscitu odločili za samostojno državo. Poudaril je, da smo Slovenci dosegli največ, kadar smo bili enotni, in nam vsem zaželel, da bi to postalo navdih za naša prihodnja stremljenja in ravnanja. Predsednik je dodal, da ga izjemno veseli, ko vidi, kako radi ljudje ob državnih praznikih obiščejo Predsedniško palačo, saj je to tudi stavba naše državniške pokončnosti in suverenosti. 

Slovenski predsednik je obiskovalce sprejel tudi v svoji delovni pisarni, kjer je odgovarjal na številna vprašanja, povezana z delom predsednika republike.

Ob dnevu odprtih vrat je tudi tokrat pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. 

Dan odprtih vrat ob dnevu suverenosti v Uradu predsednika Republike Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA