SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ob svetovnem dnevu otrok vlogo predsednice republike prevzela Arja Ela Hvala

Ljubljana, 20. 11. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes pridružil globalni pobudi UNICEF-a ob svetovnem dnevu otrok, ko so otroci za en dan prevzeli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi.       Vlogo predsednice Republike Slovenije je prevzela Arja Eva Hvala, Junior UNICEF ambasadorka, ki je predsedniku Pahorju predstavila ključna sporočila raziskave o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji. Po krajšem pogovoru sta Arja Ela in predsednik republike nastopila na skupni novinarski konferenci. Arja Ela je dejala, da je spoznala prijaznega predsednika republike, ki se vseskozi zavzema tudi za pravice otrok in se z njimi veliko druži tako v Predsedniški palači ikot na obiskih v šolah. Predsednik republike je poudaril, da ga glas mlade generacije vseskozi spremlja pri njegovih razmisljanjih in dejanjih. Kar trinajst odstotkov (13%) vlog, ki prispejo v urad Varuha človekovih pravic Republike Slovenije zadeva kršitev pravic otrok: »To je zaskrbljujoč podatek, ki na eni strani kaže, da se kršenje otrokovih pravic dogaja pogosteje kot mislimo, po drugi strani pa varuhinja človekovih pravic opozarja, da morda ta podatek kaže na to, da je zavedanje o tem, da je potrebno spoštovati pravice otrok, ki so zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah, močnejše in krepkejše, kot je bilo.« Ob tem je predsednik republike sprejel zavezo, da bo še naprej veliko časa in pozornosti namenil prav mladi generaciji in omogočil, da bo glas otrok in mladostnikov še bolj slišan. Iz raziskave je namreč razvidno, da le sedem odstotkov (7%) otrok meni, da politični voditelji dovolj prisluhnejo njihovim zahtevam, pričakovanjem, upanjem in strahovom. Najbolj osupljiv podatek raziskave je po predsednikom mnenju ta, da se kar dve tretjini (2/3) otrok boji, da bo v prihodnosti izbruhnila voljna. Predsednika republike ti rezultati in spoznanja še posebej močno zavezujejo k temu, da si v sodelovanju z drugimi političnimi voditelji prizadeva za mir in varnost, da bodo lahko naši otroci odraščali v svobodnem duhu in sledili svojim sanjam z odprtim srcem.
       Namen globalne pobude Unicef je opozoriti odrasle, da si vse dni v letu prizadevajo za uresničevanje otrokovih pravic in enakih možnosti.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je pridružil globalni pobudi UNICEF-a ob 				svetovnem dnevu otrok
Foto: Daniel Novakovič/STA

Vlogo predsednice Republike Slovenije je prevzela Arja Eva Hvala, Junior UNICEF ambasadorka, ki je 			predsedniku Pahorju predstavila ključna sporočila raziskave o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji.
Foto: Daniel Novakovič/STA