SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Litvi

Vilnus, Republika Litva, 12. 6. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na uradnem obisku v Republiki Litvi, kjer ga je najprej sprejela gostiteljica, predsednica Republike Litve Dalia Grybauskaitė. Gre za povratni uradni obisk na povabilo predsednice, ki je bila na uradnem obisku v Sloveniji v začetku lanskega leta, ko sta državi praznovali 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov. Litva je bila druga država, ki je Slovenijo priznala kot samostojno in neodvisno državo.Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je predsednik Pahor vpisal v knjigo gostov. Srečanje sta predsednik Pahor in predsednica Grybauskaitė nadaljevala z daljšim pogovorom na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Litve pod vodstvom obeh predsednikov. 

Predsednik Pahor je uvodoma dejal, da je uradni obisk priložnost za poglobitev dvostranskega prijateljskega odnosa in okrepitev političnih in gospodarskih vezi med državama. Poudaril je, da so odnosi zelo dobri in brez odprtih bilateralnih vprašanj. 

Predsednik je poudaril, da Litva ostaja najpomembnejši trgovinski partner Slovenije med baltskimi državami, so pa še možnosti za poglobitev sodelovanja na gospodarskem področju. Možnosti za krepitev sodelovanja so predvsem v turizmu, okoljskih tehnologijah, IKT in digitalizaciji, infrastrukturi, gradbeni industriji, prehrambni industriji in biotehnologiji. 

Predsednik Pahor je na novinarski konferenci dejal, da je treba njegov uradni obisk v Litvi razumeti kot prizadevanje slovenskih oblasti in ljudi za trdne, zavezniške in prijateljske odnose z litovsko državo in njenimi ljudmi. V tej luči gre razumeti tudi odločitev Slovenije, da v sosednjo Latvijo napoti kontingent slovenskih vojakov, ki bodo v okviru bataljona zveze NATO pripomogli k stabilnosti in zavesti o skupni zavezanosti miru med državami članicami zveze  NATO v tem občutljivem delu EU. Ob tem se je predsednik Pahor zahvalil Litvi za napotitev kontingenta litovskih policistov v Slovenijo v času migracijske krize v februarju lani. Predsednik in predsednica sta spregovorila tudi o gospodarskem sodelovanju med Slovenijo in Litvo, ki je po Pahorjevih besedah najbolj intenzivno od vseh baltskih držav in bo kmalu doseglo 100 milijonov evrov. "Kar ni zelo veliko, je pa dovolj za optimistično prihodnost," je poudaril slovenski predsednik. Litovska predsednica je tudi omenila, da se Litva in Slovenija sproti usklajujeta glede pomembnih tem v EU. Menila je, da bi se morale manjše in srednje velike članice EU povezovati. "Mi se podpiramo v različnih vidikih, imamo dobre odnose in smo prijateljska država," je dejala.

Predsednik Pahor je omenil tudi dobro sodelovanje na področju kulture, znanosti in drugih področji. Sogovornika sta izmenjala poglede na sodelovanje z Rusijo: Slovenija in Litva (oz. vse tri baltske države) imata z Rusijo zelo različne zgodovinske izkušnje. Predsednik je ocenil, da je Slovenija kot zaveznica baltskih držav in prijateljska država dolžna razumeti prijatelje, ki imajo drugačne izkušnje s to veliko vzhodno sosedo, in prisluhniti zaskrbljenosti, ki jo imajo te države glede svoje varnosti, neodvisnosti in vsega, kar sodi k samostojnosti države. Sogovornika sta se strinjala, da je dialog z Rusijo v vsakem primeru potreben in koristen. 

V okviru programa uradnega obiska je predsednik Pahor položil venec k spomeniku padlim za litovsko neodvisnost na pokopališču Antakalnis v Vilni. Sledilo je kosilo, ki ga je v čast predsedniku Republike Slovenije priredil predsednik vlade Republike Litve Saulius Skvernelis. Sogovornika sta spregovorila predvsem o gospodarskem sodelovanju in izmenjala poglede na aktualne razmere v obeh državah. Predsednik Pahor se je srečal tudi s predsednikom Seimasa (Parlamenta) Republike Litve gospodom Viktorasom Pranckietisom, se vpisal v knjigo gostov in si ogledal spominsko obeležje 13. januarja, ki je na ogled v poslopju Seimasa.

Predsednik Pahor bo prvi dan obiska zaključil s svečano večerjo, ki jo ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije v Republiki Litvi prireja predsednica Republike Litve.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo uradni obisk sklenil jutri, ko bosta s predsednico Republike Litve Dalio Grybauskaitė skupaj obiskala Nacionalni center za kibernetsko varnost "National Cyber Security Centre".

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Litvi
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Republiki Litvi
Foto: Nebojša Tejić / STA