SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: "Reformacija je Sloveniji dala identiteto"

Ljubljana, 6. 11. 2016 | sporočila za javnost, izjave

V luči obeleževanja 500. obletnice reformacije se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes v Murski Soboti udeležil skupne luteransko - katoliške spominske slovesnosti z naslovom "Od konflikta do skupnosti - združeni v upanju". 

V izjavi za javnost po koncu slovesnosti  je predsednik republike poudaril, da je reformacija Sloveniji dala identiteto in jezik ter pomagala ustvariti kulturo, ki jo je bogatila skupaj z drugimi verskimi skupnostmi in vsem, kar je v stoletjih prekvašalo našo skupnost. "Sedaj smo se kot ljudstvo, kot država, znašli na robu nekega časa, v katerem se zdi, da je sporočilo tega dogodka zelo dragoceno - gradimo na tistem, kar nam je skupnega in sprejmimo tisto različnost, ki je neizogibna. To je izjemno dragoceno sporočilo ob 500. obletnici reformacije, ki je pomembna tako za Slovenijo kot nenazadnje tudi za Evropo. Upam, da bomo tudi Slovenci, ki nam je reformacija toliko dala, gledali v prihodnost z upanjem in ne s strahom prav s tem spoznanjem, da  gradimo na tistem, kar nam je skupnega in spoštujmo tisto, kar je neizogibno različno."

Vlada Republike Slovenije je na predlog predsednika republike sprejela sklep o razglasitvi leta 2017 za leto reformacije, v počastitev 500. obletnice začetka protestantskega gibanja in reformacije. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je predsednik častnega odbora prireditev v tem letu.

Predsednik republike na slovesnosti v počastitev 500. obletnice reformacije
Foto: Tamino Petelinšek / STA