SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na uradnem obisku gosti kosovskega predsednika Thaçija

Ljubljana, 6. 6. 2016 | sporočila za javnost, izjave

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednik Republike Kosovo Hashim Thaçi. To je prvi bilateralni obisk predsednika Thacija v tujini. 

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi na Kongresnem trgu v Ljubljani sta imela predsednika pogovor na štiri oči, v nadaljevanju so potekali plenarni pogovori obeh delegacij in tiskovna konferenca predsednikov. V pogovoru sta predsednika izmenjala stališča o razmerah v regiji in spregovorila o vtisih z nedavnega srečanja voditeljev procesa Brdo Brijuni v Sarajevu. Beseda je tekla tudi o političnih in varnostnih razmerah na Kosovu ter vizumski liberalizaciji, ki jo slovenski predsednik vidi kot pomemben signal evropske perspektive Kosova.

Uradni obisk predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija v Republiki Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Strinjala sta se, da so odnosi med Republiko Slovenijo in Republiko Kosovo prijateljski in brez odprtih vprašanj. Predsednik Pahor je kosovskemu predsedniku Thaçiju dejal, da Slovenija ostaja velika podpornica samostojne Republike Kosovo in njenega vključevanja v evroatlantske integracije. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Kosovo pozval k nadaljevanju reform in izrazil podporo dialogu med Beogradom in Prištino. Ob tem je izpostavil pomen dosežkov dialoga, za katere je bil na obeh straneh potreben politični pogum. Izrazil je podporo regionalnemu sodelovanju in političnemu dialogu voditeljev regije z voditelji EU. To je tudi namen pobude Brdo Brijuni Process, je dejal predsednik Pahor. Sogovornika sta se strinjala, da je sprava edina pot za mir, varnost, blaginjo in napredek Jugovzhodne Evrope.

Sogovornika sta izrazila pričakovanje, da bodo dobri politični odnosi med državama spodbudili tudi nadaljnjo krepitev ekonomskega sodelovanja. Slovenija je še vedno med največjimi gospodarskimi akterji na Kosovu, zato si bomo prizadevali za ohranjanje, nadgrajevanje in krepitev ekonomskega sodelovanja, je dejal predsednik Pahor in izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija na Kosovu še vedno med največjimi tujimi investitorji. Predsednik Thaçi je ob tem omenil, da na Kosovu pripravljajo ustrezno zakonodajo, katere namen je pospešiti tuja vlaganja v državi. Predsednik Pahor je ob tem dodal, da se povečuje tudi vrednost blagovne menjave,  ki je v letu 2015 znašala 90,6 mio. EUR. 

Na tiskovni konferenci sta se predsednika zavzela za dialog med državami v sosednji regiji Jugovzhodne Evrope. Strinjala sta se, da sta dialog in sprava edina pot za urejanje odprtih vprašanj in za ohranjanje za miru, varnosti, blaginje in napredka v regiji Jugovzhodne Evrope. 

Slovenija je spodbudila tudi dialog med Beogradom in Prištino, ko so vsi drugi še mislili, da to ni mogoče, je dejal predsednik Pahor in dodal, da bo Slovenija tako kot v preteklosti tudi v prihodnje podpirala evroatlantsko integracijo držav Jugovzhodne Evrope. 

Tako gospodarski kot politični napredek in vključevanje držav regije v Evropsko unijo so ključnega pomena, bo pa vse to laže in enostavneje, ko se bodo narodi po krvavi tragediji pred 20 leti uspeli spraviti s preteklostjo zato, da bi lahko spreminjali prihodnost. Po njegovih besedah Kosovo in Srbija urejata medsebojne probleme in jih spreminjata v priložnosti.

Kosovski predsednik Thaçi je dejal, da je Slovenija zgled celotni regiji Zahodnega Balkana. "Slovenija je bila vedno prijateljica in podpornica Kosovu," je dejal ter izpostavil, da je bilo sodelovanje s Slovenijo vedno odlično. Glede odnosov med Kosovom in Srbijo pa je dejal, da normalizacija odnosov poteka s počasnimi, a nezaustavljivimi koraki. 

Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo bo gostil predsednik republike Borut Pahor.

Uradni obisk predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija v Republiki Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Uradni obisk predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija v Republiki Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Uradni obisk predsednika Republike Kosovo Hashima Thaçija v Republiki Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA