Predsednik Pahor prejel najvišje češko državno odlikovanje, Red belega leva

Praga, Češka republika, 28. 10. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na posebno povabilo predsednika Češke republike Miloša Zemana udeležil slovesnosti ob češkem državnem prazniku, ki ga obeležujejo na današnji dan, 28. oktobra. Ob tej priložnosti je predsednik Zeman predsedniku Pahorju vročil najvišje češko odlikovanje, "Red belega leva", kot priznanje češke države za zasluge za poglobitev in izboljšanje slovensko-čeških odnosov in za izjemne zasluge za Češko republiko.Na slovesnosti so odlikovanja prejele tudi druge eminentne osebnosti, med njimi nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji župan Dunaja Michael Häupl.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je pred današnjo slovesnostjo sestal s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom. Sogovornika sta poudarila, da je prijateljstvo med češkim in slovenskim narodom zgodovinsko utemeljeno, tako na področju političnih odnosov kot tudi na področjih gospodarskega in kulturnega sodelovanja. Predsednika sta izmenjala stališča tudi o aktualnih dvostranskih in mednarodnih vprašanjih ter se zavezala krepitvi dobrega prijateljstva med državama.

Predsednik Češke republike Miloš Zeman je v posebni izjavi za slovenske medije pred slovesnostjo poudaril, da je izjemno vesel, da bo lahko danes vročil najvišje državno odlikovanje slovenskemu predsedniku Borutu Pahorju, s katerim se poznata že več kot dvajset let. Ob tem je češki predsednik izpostavil, da so odlični odnosi med državama tudi sad prizadevanj slovenskega predsednika. Predsednik Zeman se je slovenskemu predsedniku zahvalil za njegovo pobudo za stabilizacijo Zahodnega Balkana in mir v Evropski uniji.

Prejemniki tega visokega odlikovanja so med drugimi bili: britanska kraljica Elizabeta II., španski kralj Juan Carlos I., ameriški predsednik Bill Clinton, češki predsednik Václav Havel in avstrijski zvezni predsednik Heinz Fischer.

Predsednik Češke republike je na današnji slovesnosti posthumno odlikoval tudi slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika z "Redom Tomáša Garrigueja Masaryka". Odlikovanje je v Plečnikovem imenu sprejel njegov prapranečak, Janez Jocif.

Predsednik Pahor prejel najvišje češko odlikovanje, Red belega leva
Foto: Tamino Petelinšek/STA