SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor: "Slovenija v tujini slovi kot verodostojna država, ki se iskreno trudi za mir"

Ljubljana, 20. 12. 2016 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob dnevu samostojnosti in enotnosti preko videokonference nagovoril 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Kosovu, Libanonu, Iraku in Maliju. Poveljniki slovenskih kontingentov so predsedniku republike poročali o svojem delovanju v mednarodnih misijah, predsednika Pahorja pa je med drugim zanimalo, ali so zadovoljni z opremo, potrebno za opravljanje nalog, in ali je zaradi poslabšanja varnostne situacije in večjih varnostnih tveganj v svetu ogrožena tudi njihova varnost. Poveljniki so dejali, da so pri svojem delu uspešni, da je oprema zadovoljiva, vendar tudi sami čutijo povečanje varnostnih tveganj v svetu.

Predsednik Pahor je najprej izrekel hvaležnost za vestno in profesionalno opravljanje dela v prid miru in varnosti ter čestital vsem pripadnikom Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah ter jim zaželel enako uspešno delo tudi v prihodnjem letu. "Vesel sem, da ste zdravi, da se dobro počutite in da ste v tujih deželah dobro sprejeti in motivirani za delo," je dejal predsednik Pahor. "Že lani sem kot vrhovni poveljnik obrambnih sil ob robu poglabljanja begunske krize ocenil, da se razmere v evropski in mednarodni skupnosti poslabšujejo in da se tradicionalnim geopolitičnim tenzijam pridružujejo novi pojavi globalnega terorizma, kar povečuje splošno nevarnost in smo se na to dolžni odzvati tudi v Sloveniji, tako v okviru delovanja Zveze Nato kot tudi v operacijah in misijah po svetu. Imamo nalogo, da posodobimo naš nacionalni sistem nacionalne varnosti v celoti."

"Lahko opazim, da se stvari počasi, a vendarle spreminjajo na bolje, tudi z vidika večjih finančnih vložkov. A dolžan sem oceniti, da so nastopile razmere, ko moramo zaradi varnosti naše države in kot zavezniki izvesti razumno hitro in učinkovito posodobitev varnostnega sistema."

Predsednik je še dodal: "V preteklosti ste opozarjali, da občutite slabše razmere v mednarodni skupnosti, ocenili ste, da vaše delo postaja zahtevnejše. Kot nekdo, ki je odgovoren tudi za vaše delo, moram biti realen, saj se te razmere še utegnejo poslabšati, zato prosim, da najprej in predvsem zavarujete sami sebe, saj le tako lahko dobro opravite vaše delo," in spomnil na svojo nedavno turnejo po bližnjevzhodnih državah ter poudaril, da moramo, zlasti v času negotovosti, krepiti prijateljstva vsepovsod po svetu.

"Kar zadeva mojo izkušnjo, smo na dobri poti, saj nimamo sovražnikov in pridobivamo nove prijatelje, ne glede na različnosti med nami. O vašem delu v pogovorih s sogovorniki slišim le pohvalne besede in menim, da si morate to šteti v čast, saj ste nam v ponos," je še dejal predsednik Pahor in ponovil, da Slovenija v tujini slovi kot verodostojna država, ki se iskreno trudi za mir. Ob tem se je predsednik republike odzval tudi na včerajšnji teroristični napad v Berlinu in Ankari in dejal, da je Slovenija varna država, vendar je varnost v teh časih relativna, zato se moramo zanjo truditi vedno in povsod.

Vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske v tujini je predsednik republike zaželel veliko uspeha, zdravja in predvsem varnosti z željo, da voščilo za prijetne božične in novoletne praznike prenesejo tudi družinam in svojim najbližjim v Sloveniji.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob dnevu samostojnosti in enotnosti preko videokonference nagovoril 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob dnevu samostojnosti in enotnosti preko videokonference nagovoril 300 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah
Foto: Nebojša Tejić/STA